Planujesz pierwsze strzyżenie swojego pupila? A może byłeś już u psiego fryzjera, ale chciałbyś się dowiedzieć, jak się zabrać do samodzielnego strzyżenia swojego psa? Oto najważniejsze informacje na temat pielęgnacji psiej sierści i samodzielnego „groomingu”.
Strzyżenie psa – czym w ogóle jest sierść?
U większości psów sierść składa się z dwóch warstw: włosa okrywowego i podszerstka. Pierwsza z wymienionych warstw jest dłuższa i chroni psa przed zanieczyszczeniami, wilgocią, gorącem. Druga jest krótsza i stanowi szczelną barierę przed zimnem. Psy stają się bardziej „puchate” na zimę dzięki podszerstkowi, a podczas wymiany futra na lato jego większa część wypada, bo nie jest już potrzebna. Niektóre rasy psów mają tylko włos okrywowy. Są to np. yorkshire terrier czy maltańczyk. Dlatego cechują się one mniejszą odpornością na niskie temperatury. Tutaj przeczytasz czym jest podszerstek u psów.
Które psy powinno się obcinać?
Zacznijmy od tego, których się nie powinno, a mianowicie psów, które mają podszerstek. Strzyżenie tych ras psów może doprowadzić do miejscowego łysienia plackowatego, ale co ważniejsze, przycina się włos okrywowy stanowiący tak ważną ochronę dla naszego czworonoga. Można natomiast strzyc rasy, które nie mają podszerstka – po konsultacji z lekarzem weterynarii lub dobrym groomerem. Ale i w tym przypadku nie obcinamy psa zbyt krótko, bo naga skóra jest narażona na groźne promienie słońca. Jeśli jesteś właścicielem takiej rasy – czytaj dalej!
Strzyżenie psa w domu – jak się przygotować?
Jeśli zdecydujemy się na to, aby obciąć psa samodzielnie, musimy wiedzieć o kilku rzeczach. Ważne jest to, aby pies był nauczony cierpliwego stania podczas zabiegu. Warto zadbać o to, aby stał na podwyższeniu, dzięki czemu oszczędzimy nasze plecy. Psi fryzjerzy używają specjalnych stołów groomerskich z regulowaną wysokością, antypoślizgową powierzchnią i szelkami, dzięki czemu pies stoi nieruchomo.
Kiedy jednak mamy do strzyżenia tylko jednego czy dwa psy, zakup takiego stołu jest nieopłacalny. Znajdźmy więc w domu mebel, który posłuży za podwyższenie, dzięki czemu będzie nam wygodniej.
Zacznijmy od tej części, która jest dla nas najwygodniejsza. Groomerzy mają różne techniki strzyżenia, działają według własnej kolejności – jedni zaczną od tułowia, inni od łap. Zwykle na koniec zostawia się pyszczek, gdyż wymaga dopracowania wielu szczegółów i jest to miejsce wrażliwe.
Psa należy strzyc w kierunku od głowy do ogona, a nie pod sierść.
Pamiętajmy o takich praktycznych rzeczach jak przystrzyżenie brzucha (to miejsce lubi się brudzić).
W trakcie strzyżenia można też od razu przyciąć pazury, warto sprawdzić całe ciało psiaka pod kątem wystąpienia kleszczy.
Po więcej szczegółowych rad najlepiej udać się do specjalisty, czyli fryzjera dla psów – wiele zależy od rasy psa i jego sierści, a strzyżenie psa według wzorca rasy to prawdziwa sztuka!